İplik İmalatı

1. Balya açıcılar ve karıştırıcılar

İplik fabrikasında iplik üretimi, ham liflerin (pamuk, yün veya sentetik lifler) balyalar halinde teslim edilmesiyle başlar. Her şeyden önce, bir balya açıcı ham balyalardaki tutamları çözer. Balya açma manuel ve otomatik olabilir. Balyalar otomatik olarak açıldığında, bir balya kesici yan yana istiflenmiş olan ham balyalardan tutamları ayırır. Bir vakum ve akış aşağı borular, tutamları prosesteki bir sonraki adıma taşır. Otomatik balya açıcılarda konveyör bantların amacı emme kanalını kapatmak ve dolayısıyla sızdırmaz hale getirmektir. Balyalar daha kompakt hazneli besleyiciler tarafından manuel olarak açıldığında, ham balyalar mekanik olarak gevşetilir ve karışımları zaten çok hassastır.

Püsküller temizlendikten ve yabancı cisimler mekanik olarak uzaklaştırıldıktan sonra kütükler birleştirilir ve karıştırıcıda karıştırılır. Püsküllerin harmanlanması sonraki iplik kalitesini homojenleştirir.

Bantlar için teknik gereksinimler

Otomatik balya açıcılar, vakum kanalının güvenilir bir şekilde kapatılması için yanal olarak son derece sert ancak uzunlamasına esnek kayışlar gerektirir. Daha kompakt hazne besleyici balya açıcılarda, lifler, lif birikmeden açıcı silindirlere/bantlara güvenilir bir şekilde beslenmelidir. Nem açısından farklılık gösteren ve besleme hunisi balya açıcılar ve karıştırıcılarda iplik yağlayıcının uygulandığı sentetik elyafların taşınması, konveyör bandı kaplamasının kir tutmayan bir yüzeye ve kimyasal dirence sahip olmasını gerektirir.

Bizim çözümümüz

Bazı Siegling Transilon konveyör bantları bu süreç için ideal çözümler sunar. Yüzey kalitesi ve yanal sertliği nedeniyle, otomatik balya açma sırasında emiş kanalını örtmek için bir poliamid kayış önceden belirlenmiştir. Seçilen bant tasarımına ve kaplamaya bağlı olarak, Siegling Transilon konveyör ve işleme bantları antistatiktir, yağa ve grese karşı dayanıklıdır ve yüzey kalitesi o kadar yüksektir ki malzeme güvenilir ve hassas bir şekilde taşınır. Siegling Transilon kayışları, güvenilir kayış izleme, dayanıklılık ve takılma kolaylığı ile öne çıkar.

2. Tarak, cer, penye makinesi

Lifler temizlenip harmanlandıktan sonra taranır. Taraklama, tutamları tek tek liflere ayırmayı ve bir tambur ile dönen iğneler arasında paralel olacak şekilde hizalamayı içerir. Bu, şerit adı verilen şeyi oluşturmak üzere tarak çıkışında birleştirilen ve fabrika içi taşıma için tamburlarda biriktirilen geniş, ince bir ağ üretir. Karışımların mümkün olduğu kadar benzer olmasını sağlamak için, kovalar daha sonra karıştırılır ve çıkarılan şeritler ikiye katlanır. Bu, şerit işlenmeden önce gerçekleşir. Şeritler ön ve regüleli cer makinelerinde gerdirilir ve tekrar bir tambura yerleştirilir. Sonuç, çekme işleminin bir sonucu olarak artık daha ince olan ve genellikle cer şeridi veya fitil olarak adlandırılan şeridin daha da büyük lif paralelliği, homojenliği ve çekme mukavemetidir.

Yün (kamgarn iplik) veya uzun ştapelli pamuk lifleri işlenirken isteğe bağlı olarak aşağı yönde bir tarama işlemi eklenerek iplik kalitesinde daha fazla iyileştirme elde edilebilir.

Kayışlar için teknik gereksinimler Tahrikler

için kullanıldığında, bazen farklı sönümleme özelliklerine sahip önemli çevresel kuvvetlerin güvenilir bir şekilde iletilmesi gerekir. Aynı zamanda güç aktarım kayışları mümkün olduğunca sessiz çalışmalı ve dayanıklı olmalıdır. Taraktaki çapraz bant durumunda, bant yüzeyi ağı sürekli ve nazikçe kaldırabilmelidir. Kayış yüzeylerinde herhangi bir zamanda elyaf birikmesine izin verilmemelidir.

Cer makinelerindeki güç aktarma kayışları, çapraz ve açılı tahrikler için uygun olmalı ve cer makinelerine eşit ve titreşimsiz güç aktarımı sağlamalıdır.

Çözümümüz

Siegling Extremultus güç aktarma kayışları, örneğin kartlardaki silindir tahrikleri için yüksek çevresel kuvvetlerin iletimini garanti eder. Elastik makine bantları, ağı nazikçe tambura taşır.

3. Halka çerçeve

Fitillerin ring makinalarının fitil bobinlerine zarar vermeden sarılabilmesi için fitillerin kelebek üzerinde çok fazla dönmemesi gerekmektedir. Ring eğirme sırasında, hala eğilme kabiliyetine sahip olan bu fitil daha sonra daha ince bir şekilde gerilir ve hemen ardından yüksek bir bükümle yırtılmaz bir ipliğe eşit şekilde bükülür. Küçük bir metal braket, kopça, dairesel bir kılavuz üzerinde döner, dönen halka bir iğin etrafında döner, ipliği bir boruya sarar ve kops oluşturur. Doğal ve suni elyaflar için iplik numarası ve büküm gibi gerekli ring ipliği özellikleri, fitilin çekilme derecesi, iğlerin dönme hızı ve kopçanın çapı değiştirilerek ayarlanabilir.

Kayışlar için teknik gereksinimler

Yüksek iş mili hızları, kayış yüzeyinin bazen düşük temas arkları ve teğet tahrik türleri için sürekli olarak iyi bir kavrama sağlaması gerektiği anlamına gelir. Aynı zamanda, iş mili tahrik kayışlarının gerilimi sabit kalmalı ve birçok bükülme döngüsüne rağmen dayanıklı olmalıdır.

Bizim çözümümüz

Aşınmaya karşı oldukça dirençli Siegling Extremultus teğetsel kayışların elastomer kaplamaları sertleşmez (yüzeyler camlaşmaz/sertleşmez) ve alışma aşamasından sonra sabit bir sürtünme katsayısını korurlar. Sonuç olarak, 38 m/s'ye kadar bant hızları, tutarlı iğ hızları üretebilir. Olağanüstü özelleştirilmiş kayış özellikleri sayesinde, iplik kalitesi kayışın hizmet ömrü boyunca aynı kalır.

Özel taşıma bantları ve farklı özelliklere sahip makine bantları, yani oluk açma kapasitesi veya iyi kavrama, malzeme akışının güvenilir olmasını sağlar ve boş makaralar veya çapraz sarımlı bobinler taşındığında üretkenliği garanti eder.

Polyester germe elemanlı GG 20E-20 teğetsel kayış ve UT 8E iğ bandı, bir Z-ek yeri ile hızlı ve kolay bir şekilde sonsuz hale getirilebilir. Yapıştırıcılar gerekli değildir. Siegling Extremultus teğet kayışları ve halka çerçeveler için iğ şeritlerinin her ikisi de antistatik kalır. 2 ve 4 milli tahrikler için iğ şeritlerinin tambura bakan tarafında aşınmaya dayanıklı poliüretan kaplama ve sarmal tarafında emprenye edilmiş, aşınmaya dayanıklı bir versiyonu vardır.

4. OE open end iplik makinası

Verimli ve otomasyon dostu OE (açık uçlu) rotor eğirme, öncelikle kısa ila orta ştapel pamuk ve viskon, polyester ve poliamid lifler gibi çeşitli suni ve sentetik lifler için kullanılır. En iyi bilinen iplik türleri havlu kumaş ve kot pantolon için denimdir.

OE eğirme işlemi eğirme ve sarımı birleştirir ve ring eğirmenin aksine fitil gerektirmez. OE eğirme sırasında, kovalardaki cer şeridi bir açıcı silindir tarafından tek tek liflere ayrılır ve daha sonra açık lif ucundaki yüksek hızlı bir rotorun yivinde merkezkaç kuvvetleri tarafından bir lif birikimine dönüştürülür. Sabit bir çekme düzesinden çekildiğinde, ipliğin ucu kendi ekseni etrafında döner ve rotor yivinde birikmiş olan açık lif uçlarını sürekli olarak döndürür (döndürür). Ortaya çıkan rotor ipliği, çekim düzesinden sürekli olarak çekilir, gerekirse parafinle işlenir ve son olarak çapraz sarımlı bir bobine sarılır ve taşınır.

Kayışlar için teknik gereklilikler

Çok yüksek rotor hızları için tekdüze dönüş hızları ve kısa başlatma süreleri gereklidir. Hassas çift diskli yataklar aracılığıyla teğetsel rotor tahriki, kayışın herhangi bir titreşim olmadan çalışmasını ve kayış kaplamalarının, kayışın hizmet ömrü boyunca mümkün olduğunca tutarlı bir sürtünme katsayısına sahip olmasını gerektirir. Ayrıca, üstün dayanıklılık sağlamak için, rotor tahrikli kayışların sabit bir gerginliğe sahip olması, eşit kalınlıkta olması ve aşınmaya karşı son derece dirençli olması gerekir. Gerekli taşıma türüne bağlı olarak, kiri ve çapraz sarımlı paketleri uzaklaştırmak için farklı bant özellikleri gerekir.

Bizim çözümümüz

Siegling Extremultus rotor ve açıcı makaralı kayışlar üzerindeki aşınmaya son derece dayanıklı elastomer kaplama camlaşmaz/sertleşmez ve alışma aşamasından sonra sabit bir bükülme katsayısını korur. Sonuç olarak, 70 m/s'ye varan bant hızları ve kısa başlatma sürelerinin yanı sıra tutarlı rotor hızları mümkündür. Kayışın tüm hizmet ömrü boyunca daha iyi iplik kalitesi elde edilir. Farklı özelliklere sahip çeşitli özel taşıma bantları, güvenilir ve üretkenliği artıran malzeme akışı sağlar (kiri ve çapraz sarımlı bobinleri uzaklaştırmak için).

5. Konserve

İplik fabrikasında, birkaç kops, konik adı verilen sarıcılar üzerindeki hafif konik bir boruya sarılır. Ortaya çıkan çapraz sarım bobini daha sonra büküm makinelerinde, dokuma tezgahlarında veya örme makinelerinde ana paket olarak kullanılabilir. Bu süreçteki otomasyon seviyesini artırmak için, köşeler genellikle doğrudan halka çerçeveye bağlanır. Takım değiştirmeden sonra kopslar, halka çerçevesindeki tablalara yerleştirilir. Bu tepsiler, şalt sistemlerine sahip çok sayıda konveyör bant hattı üzerinden sarım istasyonlarına taşınır. Bir çapraz bant daha sonra kopsların her birini bir sonraki boş geri sarma istasyonuna besler. Otomatik ekleyiciler (iplik birleştirme cihazları), fiber sarma makinelerinin olağanüstü otomasyon seviyesini artırır. Koss değiştirdikten sonra veya iplik koptuğunda bu cihazlar otomatik olarak açık iplik uçlarını birleştirir. Bitmiş çapraz sarımlı paketler, mekanik bir fırlatma sistemi tarafından ve hafif oluklu bir taşıma bandına atılır. Bu çapraz sargılı bobin boşaltma konveyörü bobinleri son olarak paletleme ve paketleme istasyonuna taşır.

Bantlar için teknik gereksinimler

Konveyör bandı bölümleri boyunca bulunan anahtarlama sistemleri nedeniyle, sürekli iyi kavrama ve biriktirme kapasitesine sahip konveyör bantları gereklidir. Kısa gerdirme istasyonları, kaymaz tutuşu ve dolayısıyla tepsilerin tam olarak konumlandırılmasını garanti etmek için kullanılan taşıma bantlarında daha fazla ve daha düzgün gerginlik ve uzama gerektirir.

Bizim çözümümüz

Stabil gerilim, çok iyi izleme ve yüzey özellikleri gibi uygulamaya özgü özelliklere sahip konveyör bantlar, tepsilerin güvenilir ve üretkenliği artıran bir şekilde taşınmasını ve çapraz sarımlı paketlerin nazikçe çıkarılmasını sağlar.

6. Twisters

Büküm, iki veya daha fazla eğrilmiş ipliğin veya birkaç bükülmüş ipliğin genellikle zıt yönlerde (S ve Z bükümleri) birlikte büküldüğü bir iplik bitirme işlemidir. Hem doğal lifli iplikler hem de yapay lifli lifler, örneğin lastik kord kumaşları için daha fazla çekme mukavemeti elde etmek veya çekici moda efektleri (yenilik iplikleri) elde etmek için bükülür.

Çift büküm en sık kullanılan büküm işlemidir. İkiye bir büküm makinelerinde, sabit bir iğ potasında üst üste iki fitil bobini, içi boş bir iği üzerine yivlenir. Fitil bobinlerine sarılan iplik yukarıdan aşağıya iğ boyunca ilerler. Oradan, iğ potasının dış duvarı boyunca bir iplik kılavuzuna ve son olarak da makinenin başındaki sarma cihazına gider. İğ her döndüğünde, iplik fitil bobini ile içi boş iğin ucu arasında bir kez ve alt iğin altı ile iplik kılavuzu arasında ikinci kez bükülür.

15.000 dev/dak'ya kadar iğ hızları kesikli elyaf iplikler için çok verimli ikiye bir büküm makinelerinde elde edilebilir.

Kayışlar için teknik gereklilikler

Eşit iğ hızları elde etmek için, teğetsel kayışların sürekli olarak yüksek tutuşa sahip olması ve büküm işleminde kullanılan iplik yağlayıcılara karşı iyi bir dirence sahip olması gerekir. Gereken yüksek düzeyde güç aktarımı, kayış gerginliğinin son derece kararlı olmasını ve kaplamaların aşınmaya karşı çok dirençli olmasını gerektirir.







Whatsapp Destek Hattı